Från folkmord till självstyre

År 1992 var ett viktigt år för kurderna. Då bildades en autonom kurdisk republik inom Iraks gränser. Samma år hölls det första fria valet i Kurdistan. Under historiens gång har kurdernas existens som folkgrupp förnekats och de har utsatts för grymma massakrer, tortyr och utrotningsförsök. De är den största folkgruppen – cirka 40 miljoner – som inte tillerkänts politisk status trots att de bor i ett sammanhållet geografiskt område. Deras land Kurdistan är delat mellan Turkiet, Iran, Irak och Syrien.

Från folkmord till självstyre är en ny fotobok av Georg Kristiansen. Han fokuserar på utvecklingen i det autonoma Kurdistan inom Irak men belyser också andra delar av Kurdistan, förr och nu. Jamal Alemdar och flera andra kurder har bidragit med texter.

 

Från folkmord till självstyre
Kurdernas långa väg till frihet
Författare: Georg Kristiansen
Förlag: Norrbagge 2009
Sidor: 188
Storlek: 235*295 mm
Vikt: 1280 g
Bindning: Inbunden

Svensk titel: Från Folkmord till självstyre
ISBN Svensk upplaga: 978-91-633-4108-3

Engelsk titel: From Genocide to Self-rule
ISBN Engelsk upplaga: 978-91-633-4109-0


Beställning/Orders
Böckerna distribueras via Bokrondellen och Förlagssystem AB. De kan också beställas via mejl till info@norrbagge.se
Pris 250 kr plus porto.

Georg Kristiansen:
”Min första kontakt med Kurdistan var under min studietid på 1970-talet då jag träffade kur­der som levde i landsflykt i Sverige. De kämpade aktivt för kurdernas mänskliga rättigheter och rätten att använda sitt eget språk. Flera uppmanade mig att rapportera från deras länder och år 1975 reste jag för första gången till den turkiska delen av Kurdistan. Alltsedan dess har jag intresserat mig för utvecklingen i Kurdistan och besökt området ett tiotal gånger… Jag besökte det fria Kurdistan flera gånger under åren 2005–2007 och mötte då människor som visade stor glädje och uttryckte stark optimism inför framtiden. Här kunde kurderna för första gången känna sig fria från repressalier när de uttryckte sin särart och talade sitt eget språk. Något som vi i Sverige och stora delar av världen tar för givet.”

Jamal Alemdar
har skrivit flera av texterna i boken. Han är född i irakiska Kurdistan och har studerat i Istanbul och Stockholm. Han var en av de 49 som fängslades i början av 1960-talet för att ha arbetat för kurdernas rättigheter. Han har bland annat varit representant för KDP i Europa 1971-1976.

 

Recensioner

”Kurdisk vardag. Unika bilder från ett land utan gränser.”
Rubriken är hämtad från en recension av Per Jönsson i Dagens Nyheter den 7 januari 2010. Det är främst bilderna som gör denna bok till ett unikt verk, skriver Per Jönsson. ”Kristiansen dokumenterar kurders vardagsliv och krigarliv, moské- och kyrkogudstjänster, hisnande vackra naturmiljöer, hantverkare och änkor…Samt barns teckningar om hur …Saddam Husseins arméer gång på gång jagat och gasat kurdiska civila i döden.” Jönsson lyfter också fram texterna om kurdisk historia, kultur, litteratur och politik.

Boken anmäldes också i Journalisten 11 februari-3 mars 2010.

I BTJ-häfte 6-2010 från Bibliotekstjänst skriver Jonathan Pearman bland annat: ” De högklassiga fotografierna förmedlar en hård verklighet där ögonblicksbilder fascinerar och skrämmer. Porträtten utstrålar värdighet och styrka. De pekar också på de problem och utmaningar som uppstått efter befrielsen.”

Boken har recenserats och tagits upp av flera nättidningar, radio- och TV-program på kurdiska, till exempel Gurgîn för att bara nämna ett exempel.

 

Den kände turkisk-kurdiske författaren Yasar Kemal blev intresserad av ”From Genocide to Self-Rule”. Bilden togs i februari 2010 vid Kemals besök hos författaren.
Den 16 mars 2010 hölls en minnesceremoni för att hedra offren för gasattackerna i Halabja. Då fick Stefan Hjertén (till vänster), Ramazan Özturk och Georg Kristiansen (till höger) utmärkelser för sin rapportering om folkmordet. I bakgrunden syns minnesmonumentet som invigdes 2009.